Главная » Статьи » Амарант

Амарант - ліки, чи цінний безглютеновий продукт харчування?

Амарант – ліки, чи цінний безглютеновий продукт харчування?

Амарант значить «той, що дарує безсмертя». У майя, інків і ацтеків зерно амаранту було обов’язковим в харчуванні. Вони дбали про його стратегічні запаси, приймали данину амарантом, обмінювали на нього рабів, застосовували в своїх ритуалах як дуже значиме. Наші предки на Русі також добре знали цю рослину - вирощували її як єдину хлібну. І не було потреби вирощувати інші хлібні рослини оскільки жодна інша не може порівнятися з амарантом за унікальним та цінним впливом на здоров’я людини. Сучасні вчені стверджують, що довгожительство на Русі в епоху до Петра І було масовим завдячуючи щоденному вживанню амаранту. Своїм указом Петро І під страхом смерті заборонив вирощувати амарант. Через покоління люди і забули цю чудодійну рослину. Історичний процес зафіксував і інший указ, якого видав Петро І по відношенню до старців віком 300 і більше років. Зараз такі терміни довгожительства здаються вже зовсім неможливими, але амарант повернувся в Україну і активно популяризується ентузіастами, які і на собі переконалися в його цілющих властивостях.

Вісім років тому і я з дружиною вперше довідався про цілющі властивості цієї рослини. В той час ми купляли через Інтернет амарантову олію та борошно, але частенько були не задоволені якістю отриманих продуктів. Вирішили у себе на Черкащині вирощувати цю рослину. Спочатку посіяли на 3 сотках і в вересні цілий місяць займалися амарантом: зрізали волоті, сушили, молотили, просіювали зерно, віяли та досушували. Дуже трудомісткою виявилася ця справа ще й тому, що робили все вручну і вперше. Вже шість років вирощують екологічно чистий амарант без застосування хімічних добрив, гербіцидів, отрутохімікатів та десикантів. В цій справі стали професіоналами. Більше двадцяти виставок відпрацювали в Києві, популяризуючи амарант та продукти його переробки. Тепер вирощують амарант трьох сортів української селекції, через Інтернет-магазин «Амарант Біо» пропонують господарствам та дачникам високоякісний посівний матеріал, та продукцію з власної сировини: чаї амарантові та з рослини чіа, амарантове борошно, крупу, біодобавку, олію, витяжку та суміші для домашнього випікання безглютенового амарантово-кокосового печива. Асортимент їх продукції постійно розширюється, мають багато нових ідей та шукають партнерів.

Лідерами по практичному використанню амаранту зараз є японці. Після Хіросіми та Нагасакі вони вимушені були шукати дієві методи відновлення здоров’я та збереження генофонду нації. Після досліджень амарант поступово і дуже широко ввійшов в їх повсякденне харчування, в біологічно-активні добавки, яких японці традиційно вживають багато різних, в предмети гігієни та побуту. Лікувальні та харчові властивості амаранту вивчені і відомі в багатьох країнах. В США, Канаді, Німеччині, наприклад, виготовляють дуже дорогу амарантову олію переважно з сировими, вирощеної в інших країнах. Але зараз амарант, вирощений саме на Україні, має самі високі лікувальні властивості завдячуючи високій цінності українських грунтів і тим вдалим молодим сортам українських селекціонерів, що працювали над посиленням його лікувальних властивостей. Так, наприклад, сорт «Харківський-1» селекції Харківського аграрного університету одним із перших в 2001 році був внесений в реєстр лікарських рослин України. Він справді має багато переваг порівняно з іншими сортами. По цій причині саме його полюбляють вирощувати більшість господарств не тільки в України, а і в Росії, Казахстані, Грузії, Молдові.

За високі лікувальні та харчові властивості Продовольча комісія при ООН оголосила амарант культурою ХХІ століття. Чим же амарант заслужив такого особливо шанованого статусу?

Від злакових амарант відрізняється відсутністю глютену (клейковини), що робить всі продукти переробки амаранту цінними в харчуванні хворих целіакією та глютеновою ентеропатією. Залежність від глютену в усіх країнах світу проявляється зараз приблизно у 10% населення. В наростаючій мірі вона проявляється у дітей, що можуть потрапляти в реанімацію навіть при вживанні крихт хліба, що містять глютен. Амарант дає можливість виготовляти дуже широкий спектр безглютенових харчових продуктів, що за своїм різноманіттям та харчовою цінністю можуть зайняти в раціоні людей більш достойне місце, ніж продукти зі злакових культур. Зараз амарант знаходиться на початку стрімкого злету в практичному застосуванні на Україні. І кожен із нас може долучитися до цього процесу. В виграші буде покращення здоров’я нашого та наших дітей.

Лікувальна дія амаранту та його системний вплив на весь організм людини зумовлені унікальним хімічним складом. Насіння амаранту містить в собі до 20% високоякісного білку, що за цінністю, збалансованістю та засвоюваністю прирівнюється до білку материнського молока; вітаміни (А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е); мікроелементи (залізо, марганець, мідь, селен, цинк); макроелементи (калій, кальцій, магній, натрій, фосфор).

Лізин – сприяє повному засвоєнню не тільки білків амаранту, а і білків інших продуктів при спільному вживанні, робить неможливим розмноження вірусу герпесу.

Сквален – є потужним онкопротектором, антиоксидантом, захищає від випромінювань, знешкоджує вільні радикали, канцерогени та інші токсичні речовини, що спричинюють онкологічні новоутворення. Сквален зумовлює основні лікувальні властивості амаранту, але не всі. За його вмістом амарант не має конкурентів. Сквален є однією з найважливіших біологічно активних сполук, що виробляє організм людини. Він нормалізує рівень холестерину, виконує роль регулятора обміну речовин, є попередником цілого ряду стероїдних гормонів, входить до складу ліпідного шару поверхні шкіри людини. Сквален м’яко очищує судини та капіляри, запускає оновлення тканин внутрішніх органів і шкіри, ефективно омолоджуючи весь організм. Має виражену імуномоделюючу дію, що сприяє загоєнню і відновленню, як поверхневих тканин, так і пошкоджень внутрішніх органів. Ефективно захищає клітини організму і насамперед печінки від згубного впливу токсинів.

Амарант є потужним джерелом поліненасичених жирних кислот, в тому числі незамінних лінолевої, ліноленової і арахідонової. Вміст найбільш біологічно активної омега-3-ліноленової кислоти досягає 1%. Має рекомендований для людини баланс амінокислот Омега-3 до Омега-6.

Вітамін Е в амаранті міститься в рідкісній токотриєнольній формі, що в 40-50 разів ефективніша від поширеної токоферольної форми. Вітамін Е необхідний людині, особливо в літньому віці. Він є онкопротектором та антиоксидантом, сприяє нормалізації роботи серцево-судинної системи, поліпшує холестериновий баланс, підвищує еластичність стінок судин, значно знижує ризик тромбоутворення, сприяє нормалізації тиску.

Фосфоліпіди, переважаючим компонентом яких є лецитин – мають яскраво виражену дію захисту та відновлення печінки. Гепатопротекторна функція у амаранта за силою не поступається розторопші плямистій.

В амаранті унікальним чином зібралися ті мікроелементи та вітаміни, що чудово відновлюють нервову систему, загалом відновлюють людину після стресових, розумових та фізичних навантажень, після хвороб, операцій та травм, піднімають рівень гемоглобіну, сприяють нормалізації гормонального фону, обміну речовин і поверненню ваги людини до норми.

Діабетикам амарант знижує рівень цукру в крові.

Лікувальні властивості амаранту наростають з наростанням концентрації лікувальних речовин. Мінімальними вони є у чаїв. Чаї достатньо попити 2 тижні, щоб мікрофлора кишківника що зумовлює імунітет збільшилася за масою в кілька разів, підвищуючи наш імунітет. Чаї амарантові є чудовою їжею для цієї мікрофлори, до того ж вони і смачні.

Більше користі несуть амарантові крупа і борошно – їх варто вживати для приготування різних страв з подальшою термічною обробкою.

Біодобавку «Сила Амаранта», амарантову олію і витяжку для досягнення лікувального ефекту достатньо вживати в кількостях, що рекомендовані як добові дози. Ці продукти забезпечать більш швидкий ефект загоєння виразки шлунку, нормалізації тиску, зниження рівня цукру в крові, відновлення печінки та інш. Для досягнення стійкого результату потрібно пройти курс, а можливо і не один в залежності від стану здоров’я, обов’язково поєднуючи вживання амарантових продуктів зі змінами в способі життя, звичках, харчуванні, фізичній активності та інших сферах життя.

Амарант має також високу харчову цінність.

З листя та суцвіть на етапі їх молочної стиглості заготовляється фіточай. Таку заготовку варто застосовувати не тільки для приготовуння чаю, але і в перших та других стравах, в компотах та інших напоях.

Зерно пророщують на мікрозелень, переробляють на крупу, борошно, олію, витяжку, біодобавки, корми.

Зелена маса є чудовим кормом для тварин якій вони віддають перевагу із суміші кормів. Суттєво підвищує приріст живої ваги, надої та жирність молока, покращує його смакові якості.

Борошно та крупу застосовують для приготування великої кількості сироїдних та варених страв, хліба та іншої випічки. Смачно поєднується з іншими продуктами, суттєво підвищуючи користь страв. Вся випічка з амарантовим борошном виграє не тільки за корисністю, але і за смаком та запахом, виходить пухкішою та довше не черствіє. З сортів «Харківський-1» і «Ультра» каша є смачною, з сорту «Лера» - ні, має сильно трав’янистий смак.

Олією з амаранту заправляють салати. Амарантовою витяжкою ТМ «Амарант Біо» разом з її гущею амарантового борошна дуже смачно заправляти не тільки салати, а і каші та гарніри. В кашах і гарнірах своїм смаком вона чудово замінює вершкове масло.

АМАРАНТОВІ ПРОДУКТИ РЕКОМЕНДУЮТЬСЯ:

– Вагітним жінкам, жінкам, що кормлять, дітям з 6-ти місяців. Людям, що мають стресові, розумові та фізичні навантаження, ослабленим та з синдромом хронічної втоми як джерело високоякісного білку, вітамінів, мікро- та макроелементів. Дітям рекомендується щоденно додавати Біодобавку «Сила амаранта» в готові каші, супи та інші страви.

– Людям, що перенесли інсульт, інфаркт, травми та операції для швидкого загоєння ран та якісного відновлення.

– При хворобах шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.

– Для лікування атеросклерозу, стенокардії, підвищеного артеріального тиску, суглобів, запальних процесів сечостатевої системи у жінок і чоловіків, геморої, анемії, авітамінозах, діабеті, ожирінні, неврозах, різних захворюваннях шкіри, стоматиті, пародонтиті, пародонтозі.

– Сприяє виведенню шлаків, токсинів, радіонуклідів та солей важких металів, омолоджує організм в цілому, має загальнозміцнюючу дію, успішно бореться з патогенними грибками та вірусами, укріплює імунну та гормональну системи, очищує судини, підвищує їх еластичність, нормалізує обмін речовин, покращує функцію нирок і печінки, нормалізує показники сечі і крові.

ТОВАРИ МАГАЗИНУ «АМАРАНТ БІО»

Насіння сорту «Харківський-1». Середньостиглий високорослий амарант з висотою 160-300см, рослини зеленого кольору, волоті та насіння жовтого, вегетаційний період 90-100 днів, урожайність зерна 2-4 т/га, зеленої маси 100-300 т/га. Це найбільш урожайний і поширений сорт. Звичайно урожай збирають в вересні-жовтні.

Насіння сорту «Ультра». Ранньостиглий амарант з висотою 120-180см, рослини зеленого кольору, волоті та насіння жовтого, вегетаційний період 70-90 днів, урожайність зерна 1-3 т/га, зеленої маси 50-150 т/га. Урожай цього сорту можна зібрати ще в серпні. Або після збирання ранніх зернових його можна посіяти і зібрати урожай в жовтні.

Насіння сорту «Лера». Середньостиглий амарант з висотою 140-220см, рослини зеленого кольору, волоті червоного, насіння жовтого, вегетаційний період 105-110 днів, урожайність зерна 1-3 т/га, зеленої маси 100-200 т/га. Цей сорт найкрасивіший, тому зустрічається і в квітниках. Фіточай саме цього сорту має найбільшу лікувальну цінність, тому і частіше застосовується для чаю, лікувальних ванн, в їжу та різні рецепти по догляду за тілом.

Фіточаї амарантові «Харківський», «Ультра» та «Лера». Перші два забарвлюють воду в салатовий колір, а «Лера» - в рожевий. На смак вони схожі між собою, але трохи різні. Хто ще не куштував, краще спочатку скуштувати кожен окремо, а потім вибрати для себе смачніший. Лікувальний ефект забезпечить кожен чай, якщо вживати його за 20-30 хвилин до вживання їжі і без цукру. При бажання можна додати меду. Можна заварювати разом з іншими травами за своїми уподобаннями.

Крупа «Амарант Біо» – це подрібнене цільне зерно. Три хвилини її кип’ятіння буде достатньо для приготування каші. В цей час вона сильно набухає. Тому це ще і дуже економний продукт. З 500г крупи можна приготувати 12 порцій каші по 250мл. Не подрібнене зерно амаранту доведеться варити 30 хвилин, воно також розбухне, але не розвариться. І саме головне, що воно на 98% пройде через людину не засвоївшись оскільки покрите твердою оболонкою, що не руйнується кип’ятінням. «Амарант Біо» виготовляє крупу тільки із сортів «Харківський-1» та «Ультра» - саме така каша є смачною. Каша із «Лери» буде дуже трав’янистою на смак – її не захочеться їсти. В Україні також продається крупа амарантова шліфована. Вона із обдертого зерна амаранту з якого видалені оболонка і зародок. Саме в них знаходиться переважна частина корисного вмісту і 100% олії. Така крупа виглядом нагадує дрібну манку із крупинок однакового розміру. Оскільки хімічних склад такої крупи є вже не повним, то і її смак відрізняється від традиційної каші з амаранту.

Борошно амарантове цільнозернове «Амарант Біо» виготовляє із сортів «Харківський-1» і «Ультра» - воно смачніше за інші сорти. Його застосовують в приготуванні великої кількості різноманітних страв сироїдних та в випічці, запіканках, рибних та м’ясних фаршах, десертах, кремах, желе та інших стравах. Амарант містить в собі значну кількість амінокислоти лізин, що сприяє повному засвоєнню білків амаранту та білків інших продуктів, що поєднуються в приготуванні. Таким чином амарант сприяє більш повному засвоєнню м’ясних, рибних та інших страв з тваринними білками. Смачно і ситно борошно поєднується з кисломолочними стравами та творожною випічкою. Багато цікавих рецептів приготування страв ви знайдете на сайті.

З Сумішей амарантово-кокосових для випікання безглютенового печива за простим рецептом швидко та легко можна приготувати 350г смачного печива з ніжним ароматом, що не містить в собі глютену, консервантів, розрихлювачів, барвників, підсилювачів смаку та інших шкідливих компонентів. Суміш містить тільки натуральні та корисні складники: цільнозернове борошно амаранту, борошно кокосу, морську сіль, ваніль. Один варіант набору містить кероб, придаючи печиву шоколадно-кавового вигляду та смаку. Другий без керобу – печиво має цікавий амарантово-кокосовий смак та запах.

В Інтернет-магазині «Амарант Біо» можна придбати і хліб з цільнозернового борошна на житній заквасці з наступного асортименту: амарантовий, амарантовий з яблуками, житній, пшеничний, гречаний, кукурудзяний, гарбузовий, житній з горіхами та насінням, житній моркв’яно-цибульковий, житній часниковий, житній з родзинками, курагою та чорносливом. Він спечений за оригінальними авторськими рецептами.

Біодобавку «Сила Амаранта» додають в тарілку з готовою стравою дітям по чайній ложці, а дорослим по столовій 2 рази на день. Лікувальна дія амаранту посилена спеціальною підготовкою зерна амаранту за Аюрведою перед його подрібненням. Частина жінок полюбляє замінювати сніданок на склянку ряжанки, йогурту або кефіру з додаванням столової ложки біодобавки. Це смачний сніданок, що дає ситість і забезпечує організм всім необхідним до обіду. Одночасно забезпечує лікувальний ефект. Вживання столової ложки біодобавки «Сила Амаранта» забезпечить також і краще засвоєння білків тваринного походження. Це функція амінокислоти лізин.

Сиродавлена амарантова олія звичайно містить 4-6% сквалену. Її вживають чайною ложкою 2-3 рази на добу перед вживанням їжі, або разом з їжею. Вона забезпечить максимальний лікувальний ефект внутрішніх органів та на шкірі. Є потужним онкопротектором, чудово відновить печінку, почистить судини, знизить рівень цукру в крові та ще багато іншого сказаного вище. Вона тільки не зможе наситити організм вітамінами групи В, якими амарант від природи багатий і що необхідні для відновлення після стресових, розумових та фізичних навантажень, після хвороб та упадку сил. Вітаміни В є водорозчинними. По цій причині вони не можуть потрапити з амаранту в видавлену олію – залишаються в жмихові.

Амарантова витяжка ТМ «Амарант Біо» має три переваги над сиродавленою олією з амаранту. Вона виготовлена за давнім рецептом настоювання (мацерації) амарантового борошна на олії першого холодного пресування з зародків кукурудзи. Її першою перевагою є те, що поєднання амаранту з кукурудзою дає ефект синергії – взаємного посилення корисних властивостей. Другою перевагою є те, що розфасовка витяжки містить також борошно амаранту – воно є носієм вітамінів В і споживать цей продукт дорослим треба два рази на добу столовою ложкою, черпаючи з дна разом з гущею. Дітям споживать чайною ложкою також два рази на добу. Оскільки за рецептом витяжки концентрація сквалену в ній не може бути такою ж високою як у сиродавленої олії, то і вживають її в 3 рази більше за прийом (столову ложку замість чайної) для досягнення лікувального ефекту. Витяжка буде уступати сиродавленій олії в силі як онкопротектор, для відновлення печінки і для застосування в косметичних засобах. А в інших сферах вона забезпечить організм більш комплексно всім необхідним для чистки судин, нормалізації тиску, зниження рівня цукру в крові, підйому гемоглобіну, укріплення нервової системи, серцево-судинної, кишково-шлункового тракту, відновлення після інсульту, інфаркту, операцій та травм, профілактики та багатьох інших ситуаціях. Третьою перевагою витяжки є те, що поєднання амаранту з кукурудзою робить цей продукт ще і смачним. Разом з гущею амарантового борошна витяжкою смачно заправлять салати, каші та гарніри. В салатах і кашах своїм смаком вона цікаво замінює вершкове масло.

Суттєвою перевагою всіх амарантових продуктів ТМ «Амарант Біо» є те, що вони виготовлені з власної екологічно чистої сировини, що вирощена без хімічних добрив, гербіцидів, отрутохімікатів та десикантів, чого не можуть дозволити собі великі господарства, орієнтовані на сучасні агротехнології. «Амарант Біо» досягає цього маючи значну частку ручної роботи в своїй діяльності. Але цей підхід все більше цінується споживачами. Продукцію «Амарант Біо» все більше купляють для харчування дітей, профілактики та лікування. Навіть на смак такі продукти мають переваги – це підтверджують дегустації, які «Амарант Біо» регулярно проводить на виставках в Києві. На сайті ви завжди знайдете запрошення на наступну таку подію з дегустацією. Також на сайті зібрано багато корисної інформації про властивості та застосування амаранту, відгуки тих, хто вже покращив своє здоров’я, статті медиків про власні клінічні дослідження застосування амарантових продуктів.

Якщо у вас є можливість вирощувати амарант – він порадує вас своєю красою. Він заслуговує на значне і постійне місце в раціоні українців.

Хай амарант принесе вам радість та здоров’я!


Категория: Амарант | Добавил: Mir (06.02.2020)
Просмотров: 244 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email:
Код *: